CAVE CANEM Gallery

/ Pouliou 12 - Athina 115 23, Greece

/ Kálmán Imre utca 16 - 1054 Budapest, Hungary


03








varsÁnyi Kristóf / Az eltűnt kutya nyomában

2013. október 21. - november 9.
Megtekintés előzetes időpont egyeztetés után
Megnyitó: október 21., 19 órai kezdettel



Már a legelején, bevezetésként, csupán annyit akarok mondani Önöknek, hogy, ha látszatra nem is, de mindannyian kétdimenziós lények vagyunk, Önök éppúgy ahogyan én magam. Mindannyian a Flat Land lakói.
Jacques Lacan, részlet a Les non-dupes errent c. szemináriumból 

Varsányi Kristóf, Krasznahorkai László ”Állatvanbent” írását alapul véve, a Cave Canem pince-terében a tapogatózó beszéd nyomába ered, és ha igaz, hogy állat van bent, akkor itt az ellenérték hiánya válik a tekintet vezérfonalává, céljává és pusztulásává. Mindaz, ami sötét, a fényt idézi és mindaz, amit ekképp fény ér, szakadatlanul a vágást, a keretezést, a szekvenciát, az összeomlás határait vezeti be. Így, az „Eltünt kutya nyomában” fényei nem roskadnak össze, hanem azt tartják meg, amit eltörölnek, amit, akárha a feledést gyakorolnák, szüntelen és megállás nélkül elveszítenek. De a keretezés írás is egyben, ahol a sötét képernyő nem rejtőzik el a szem elöl, és miközben létezik egy illuzórikusan, a keretezés által ellenértéket nyert, visszaszerzett és elveszítve megtalált külső tér, létezik egy kárpótlás nélküli belső tér is. Legvégül ez a hiány van jelen, ezt a hiányt szolgáltatják vissza a külső térnek. Annak tapasztalatáról van szó, hogy a sziluett egyben betűvé, bevésődéssé is válik, amely a veszteség maradékából nem egy másik jelenlétet alkot (mégis mifélét?), amely a pusztulás ellenpontja volna, hanem egy olyan újfajta (ön)tudatlanságot, amely a beszéden rést ütve magát az olvasatot hozza létre. A kutya maga is ugat. A fikció, pedig nem más, mint feltárulkozás.

fF

Szabó Marcell fordítása
__


varsÁnyi Kristóf / A la recherche du chien perdu

21  octobre – 9 novembre 2013
Ouvert sur rendez-vous
Vernissage le 21 octobre à partir de 19h



« Ceci pour avancer, ce que je veux vous dire, au départ, c’est que nous sommes des êtres, vous comme moi, à deux dimensions, malgré l’apparence. Nous habitons le Flat Land. »
 Les non dupes errent (séminaire oral), Jacques Lacan.

En s’appuyant dans un premier temps sur « Il y a un animal dedans », livre de László  Krasznahorkai, Kristóf Varsányi s’empare de l’espace de Cave Canem pour s’attaquer de front à la parole qui cherche, et s’il y a un animal dedans, c’est l’absence de la récompense qui devient ici le fil du regard, sa visée et son dés-astre. Tout ce qui est noir appelle à la lumière et tout ce qui est ainsi lumineux inaugure continuellement la découpe, le cadrage, la séquence, le tombé qui porte. Ainsi la lumière de « A la recherche du chien perdu » ne tombe pas, elle porte ce qu’elle omet, qu’elle, pensant l’oublier, ne fait que de perdre, de ne pas arrêter de perdre. Mais le cadrage est une écriture où l’écran noir laisse les yeux ouverts ; et comme il y a un dehors illusoirement récompensé, recomposé par le cadre, et retrouvé perdu, il y a un intérieur sans récompense, et cette absence est ici, enfin, rendue au dehors ; elle se rend à ce que la silhouette est la lettre qui prend le rendu, le reste de la perte, pour en faire non pas une autre présence (laquelle ?) qui compenserait le dés-astre, mais une ignorance qui troue la parole pour devenir lecture. Le chien aboie lui aussi et la fiction est ce qui se montre.  

fF

__



varsÁnyi Kristóf   / In search of the lost dog

21 October - 9 November 2013
Please make an appointment to visit the Gallery
Exhibition opening on 21 October, beginning from 7pm